استفاده از نرم افزار شبيه ساز حيوانات آزمايشگاهي درامر آموزش وپرورش

برابراعلام دبيركميته ملي اخلاق درپژوهش هاي زيست پزشكي مبني بر استفاده از نرم افزار شبيه ساز حيوانات آزمايشگاهي درامر آموزش وپرورش : حيوانات آزمايشگاهي به نحو چشمگير و بدون توجه به استانداردهاي علمي و اخلاقي مورد استفاده قرار مي­گيرند. حال آنكه بيش از بيست سال است كه در مراكز علمي آموزشي معتبر دنيا از نرم افزارهاي جايگزين كه كارايي بسيار بالاتري در افزايش كيفيت آموزش دانشجويان حوزه­هاي علوم پزشكي دارند، استفاده مي­شود. رويكرد نوين بين‏المللي در امر پژوهش نيز استفاده از حيوانات در امورعلمي را به موارد ضروري و فاقد جايگزين، مشروط نموده و به منظور پيشگيري از آزار و كشتار بي­دليل حيوانات، اصل جايگزيني حيوانات آزمايشگاهي با نرم­افزارها و ابزارهاي مربوطه را به صورت جدي مورد توجه قرار داده­است.

درحال حاضر نرم‌افزارهاي  شبيه‌ساز  فيزيولوژي Virtual Physiologyكه  در انستيتوي فيزيولوژي دانشكده فني و بيوتكنولوژي دانشگاه Philipps در كشور آلمان تهيه شده‌اند و شامل برنامه­هايSimVessel, SimNerve SimNeuron, SimHeart ,SimMuscle, مي­باشند، در دانشگاه‌هاي معتبر جهان مورد استفاده قرار مي­گيرند كه درصورت تمايل اساتيد محترم دانشگاه­ها، مي­توانند به­صورت رايگان توسط پروفسور براون سازنده اين شبيه‌سازها در اختيار دانشگاه‌هاي علوم پزشكي ايران قرار بگيرند.

لذا خواهشمند است با توجه به آمادگي اعلام­شده مبني بر همكاري با دانشگاه­ها، دانشكده­ها و مراكز علمي آموزشي و به منظور كاهش و درصورت امكان حذف استفاده­ي بي رويه­ي حيوانات آزمايشگاهي و آزارهاي بي­مورد آن­ها و امكان به­كارگيري نرم­افزارهاي جايگزين در حوزه­هاي پژوهشي و آموزشي، به­ويژه آموزش گروه­هاي فيزيولوژي و فارماكولوژي و ساير حوزه­هاي مرتبط علوم زيستي، دستور فرماييد اطلاع­رساني در اين خصوص  به نحو مقتضي صورت گيرد تا درصورت تمايل، هماهنگي­هاي لازم جهت استفاده رايگان از اين ابزارهاي ارزنده انجام شود.

معاونت تحقيقات و فنآوري
1398/11/28